[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]

G E Capital stäms för räntefusk
Av Cecilia Giertta - Dagens Nyheter - 3 mars 2000

Pilotfall i Stockholms tingsrätt. Många företag och kommuner på kö för att kräva pengar tillbaka.

Kommuner och storföretag går nu i bräschen för att komma åt finansbolag som skruvar räntor i obegripliga kontraktsskrivningar och därmed tjänar miljardbelopp. I en stämningsansökan som lämnades in till Stockholms tingsrätt på onsdagen anklagas finansbolaget GE Capital för att medvetet har skruvat räntor för kunder, vilket vid en fällande dom för första gången skulle göra GE Capitals kontraktsskrivningar om leasingavtal rent brottsliga.

Det lilla Helsingborgsbolaget Benzler står som käranden i stämningsansökan, och kravet är på modesta 880.000 kronor. Men bakom Benzler finns tunga namn som KF, Hewlett-Packard, Enator Kommun-Data, landstingen i Göteborg och Örebro, Helsingborgs-, Mariestads- och Flens kommuner och Tidnings AB Marieberg. Tillsammans har de mångmiljonkrav på GE Capital och dömer tingsrätten till förmån för Benzler står många andra företag på kö för att kräva sina pengar tillbaka.

Hittills har GE Capital valt att göra upp i godo med de kunder som haft anspråk på att få tillbaka sina pengar. Bland annat fick Riksbyggen tillbaka 23 miljoner kronor för drygt ett år sedan.

Bland de bolag som nu står bakom stämningsansökan kräver Mariestads kommun tillbaka två miljoner kronor, Flens kommun vill ha drygt en miljon kronor tillbaka, SAB Wabco vill ha två miljoner kronor och så vidare. Men den här gången har GE Capital valt att låta kraven gå till tingsrättsförhandling, vilket mycket förvånar kärandens juridiska ombud advokat Bengt I Strömberg.

- Jag vet inte vad de tänker på, säger Bengt I Strömberg. Kanske räknar de med att vinna eftersom GE är världens största företag. Men fallet är vattentätt, GE Capital har medvetet skrivit kontrakt som ger bolaget mer pengar än vad kunden har en aning om. Det är rent bedrägeri, säger Strömberg.

Finansinspektionen släppte tidigare i år en utredning om finansbolagen som visade att så många som 25 procent av de sju mest seriösa finansbolagens avtal inte följt ränteförändringarna på marknaden. Det betyder att av 150.000 kontrakt är 40.000 tvivelaktiga.

I skånebolaget Benzlers fall handlar ränteskruvningen om ett leasingavtal som bolaget skrev med Vendax 1988. Vendax var då ett dotterdotterbolag till S-E-Banken, men ändrade senare vid en försäljning namnet till GE Capital Finance Equipment. Benzler hyrde en gängslipmaskin via leasingavtal med Vendax.

Med hjälp av räkneexempel från OneXeno, där Lennart Strand specialiserat sig på att räkna ut skruvade räntor, visar det sig att GE Capital tillämpat en leasingavgift på upp till drygt sju procent över gällande avtal och därmed tjänat 528.320 kronor extra på sitt kontrakt. Pengar som nu Benzler kräver tillbaka, med ränta.

- Jag tycker det är olyckligt att bolaget inte velat haft en dialog med oss utan istället vänt sig direkt till tingsrätten, kommenterar GE Capitals vd Lennart Steen. Det är möjligt att vi hade kunnat lösa fallet då.

- Jag kan säga att GE Capital aldrig sysslat med skruvade räntor, utan det är affärer vi ärvt från S-E-Banken.

Cecilia Giertta

Fakta/ränteskruvningar

  • Ränteskruvning är följande: När ränteläget går upp med t ex 1 procentenhet sker ränteskruvningen genom att finansbolaget höjer med mer än 1 procentenhet, t ex 1,75.

  • Om ränteläget sen går ner 1 procentenhet sker ränteskruvningen genom att finansbolaget sänker med mindre än 1 procent, t ex en halv procent. Skillnaden blir då 1,25 procententenheter.

  • Om detta upprepas genom ett antal ränteändringar kan skillnaden bli tio procent eller mer. På stora belopp slår ränteskruvningen hårt.


Copyright

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida