[Hemsida]


Från folkets tjänare till folkets ledare
Av Mats Lönnerblad - Ledaren  - 2022-05-27

I Sveriges författarförbund (där jag själv sedan länge är medlem, som författare och skribent i finansrätt) skriver Anders Rydell som är chefredaktör och ansvarig utgivare (nr 1, 2022) i vår tidning. Han skriver om kriget i Ukraina. Ett krig som engagerar hela Europa, EU och USA - mot landet Ryssland och Vladimir Putins våldsamma krigsbrott, i samband med annekteringen av Krim 2014 - och mot den orättfärdiga invasionen i Ukraina den 24 februari 2022. 

Anders Rydell pekar på att den stora tragedin är att kriget återigen drabbas Ukraina som redan tidigare har hemsökts av 1900-talets värsta katastrofer. Ukrainas historia under 1900-talet är nattsvart. Seklet för Ukraina började med hundratals våldsamma pogromer mot landet. Ukrainas självständighet efter ryska revolutionen 1917 krossades brutalt och blodigt av bolsjevikerna med Lenin och Stalin i spetsen - över en miljon ukrainare skulle senare tvångsdeporteras.

Ett decennium senare för svältkatastrofen som orsakade miljoner människors död - en katastrof som Josef Stalin var ansvarig för. Under andra världskriget var Ukraina skådeplatsen för en brutal nazistisk ockupation där upp emot tre miljoner ukrainare dog. Kriget innebar också förintelsen av landets judiska befolkning. 

Detta är övergrepp som Ryssland upprepar i samband med den nya attacken mot Ukraina, och att samtidigt censurera vilka övergrepp Ryssland gör sig skyldiga till mot den civila ukrainska befolkningen. Putin tillåter sig att ljuga vad som redan har skett och fortfarande sker i Ukraina. Han straffar alla ryssar som vågar opponera sig mot kriget. De förbjuds att kalla invasionen för ett krig. Samtidigt förbjuder han all opposition mot annekteringen och invasionen i Ukraina i det egna landet. Putin har nationaliserat den fria ryska pressen och dödar eller fängslar alla oppositionella - som alltför högljutt demonstrerar och vill avsätta Putin, för att införa demokrati i Ryssland.

Det som sker i dag är bara ytterligare en akt i den långa ukrainska tragedin. Det finns också något som har varit konstant i denna historia, skriver Anders Rydell i sin ledare - attacken på det fria ordet och författare, journalister och författare och intellektuella. Redan under tsaren pågick ett förtryck av det ukrainska språket - där allt från litteratur till teater förbjöds. Under det nazistiska och sovjetiska oket var kulturen en måltavla - utövare drabbades av mord och deportation. Det är inte troligt att översättare och författare som motsätter sig Kreml kommer att mötet ett mycket mildare öde, om Putin vinner kriget. 

Men Ryssland har mött en värdig motståndare i den nuvarande president Volodymyr Zelenskyj som inledde sin karriär med att spela huvudrollen i en TV-serie som har visats i både Ryssland och Ukraina som nu finns tillgänglig på Netflix. 91 procent gillade den här serien enligt Googles användare. Folkets tjänare är en ukrainsk TV-serie och uppföljande TV-film om en historielärare med namnet Vasyl Holborodko. Vad TV- serien handlar är att av en slump blir oligarkbekämpande ukrainsk president. Serien hade premiär år 2015 och har visats både i Ryssland och Ukraina som producerats av oligarken Ihor Kolomojskyj, för att sedan även visas på Sveriges Television och Netflix. Jag har sett hela serien och den speglar den verklighet som för närvarande fortfarande råder i Ryssland med en utbredd korruption och rättslöshet, som ingen försöker stoppa . 

Rysslands President Vladimir Putin ger bort delar av landets egna tillgångar till de oligarker som stöttar honom, tar tillbaka de tillgångar för dem som han anser sviker honom, medan den ukrainska befolkningen stöttar sin nuvarande president mer än någonsin eftersom han har visat stor offervilja genom att både stanna i landet och gör allt för att vinna kriget och kunna behålla Ukrainas självständighet. 

Kriget i Ukraina hur nu pågått i tre månader. Tusentals människor har dött sedan invasionen inleddes den 24 februari. Under krigets gång har civilbefolkningen i Ukraina vittnat om att ryska soldater begått krigsbrott. När staden Butja befriades spreds bilder från det som beskrivs som folkmord. Både svenska och utländska media har tidigare rapporterat om hur Rysslands president Vladimir Putin är den som är ytterst ansvarig för krigsförbrytelser som begås av den ryska militären. Därför borde han ställas inför rätta. Den internationella brottsmålsdomstolen skulle kunna döma till livstids fängelser för de extremt grova brott som begåtts. Den internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag har redan inlett en utredning om de krigsbrott som skett och fortfarande sker efter Rysslands invasion i Ukraina. 

Min egen uppfattning är att Rysslands invasion i Ukraina är det största krigsbrottet i Europa sedan andra världskriget. I stället för att bygga upp ett demokratiskt Ryssland - efter Sovjetunionens fall - borde Putin låta Ukraina vara i fred. Putin och hans förtrogna har ju skott sig tillräckligt själva ekonomiskt och materiellt. Genom att försöka återskapa det forna Sovjetunionen och bygga upp krigsmakten på nytt, medan levnadsstandarden sjunker i det egna landet, sviker han sitt eget folk. Den ryska annekteringen av Krim 2014 strider mot folkrätten. Någon anledning att ge bort - vare sig den östra delen av Ukraina - eller Krim finns inte. 

Ukrainas president har vuxit från sin skådespelarroll, i TV-serien Folkets tjänare, till vald president för hela Ukraina. Zelenskys mål är att vinna kriget och befria hela Ukraina - även Krim. I sina nattliga tal till bland annat den militära och politiska ledningen för USA, Tyskland, Frankrike och Danmark och Sverige, där ber han om ekonomisk och militär hjälp för att kunna försvara sitt land.

En hjälp som han får från både Nato och Natos medlemsländer. Bland annat Sverige och Finland som borde vara större, som både han och Ukraina förtjänar. Enlig många har han genom sitt sätt att vara, tydlig i sina krav att Ryssland borde lämna Ukraina, skaffat sig ett strategiskt moraliskt övertag i kriget. Hur detta orättfärdiga och våldsamma krig mot Ukrainas självständighet slutar, är det fortfarande ingen som vet.  

Mats Lönnerblad
Författare och skribent i finansrätt 

 

Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


  

Läs vidare: "System 3R-affären" - Ett verk av manschettbrottslingar

 

 


Tack besöket och välkommen åter!>
 Hemsida