[Hemsida]


Demokrati mot diktatur 
Av Mats Lönnerblad - Ledaren  - 2022-05-03

600 miljarder dollar - har hittills Rysslands orättfärdiga krig - mot Ukraina kostat. Vem som vinner detta krig, vet vi fortfarande inte. Men vad vi vet är vad som hänt sedan kriget mot Ukraina inleddes 2014 - är Rysslands beslagtagandet av helt Krimhalvön - som jag nu hoppas att Ukraina skall få tillbaka. Avbildad: Mats Lönnerblad

Det hänsynslösa kriget mot Ukraina har hittills inriktas på att erövra hela östra Ukraina för att kunna lägga beslag på Ukrainas mycket stora reserver av naturgas och olja. Vad inte alla känner till är att Östra Ukrainas naturgasreserver är de näst största i Europa och är värt minst tusen miljarder amerikanska dollar i dagens prisnivå.  

Bara oljan - beräknas vara värda 400 miljarder dollar - och därtill kommer de mycket stora koltillgångar som är lätt att sälja till olika marknader. Det är en av de största kolreserverna i världen som President Putin är beredd att överlämna till oligarkerna på samma sätt som han har skänkt bort Rysslands naturtillgångar till ett antal oligarker bara för att själv kunna behålla den politiska makten. 

Den ryska desinformationen varför man anföll och invaderade Ukraina stämmer inte med verkligheten. Den ryska utrikesministern Lavros och Rysslands FN- ambassadör Nebrazias fortsätter att sprida lögner - hur stora förluster som ryska soldater redan lidit sedan den massiva invasionen inleddes. Ingen har hittills ställts till svars för hur ryska soldater tillåts begå våldtäkter, bomba sjukhus och äldreboenden och därmed begå allvarliga krigsbrott som som i slutänden kan kosta stora skadeståndsbelopp för alla de uppenbara krigsbrott som redan begåtts av den ryska armén. 

Målet med kriget har från början varit är att lägga beslag på alla Ukrainas naturtillgångar, och infrastruktur vilket Vladimir Putin fortfarande inte vill erkänna. I stället påstår Putin att det inte är något krig utan syftet med invasionen är att "avnazifiera" Ukraina, när det redan framkommit att Putins krig är värre en det som Hitler inledde andra världskriget med. Nazismen och nationalsocialismen är ju den rörelse som ledde till att Adolf Hitler lyckades tillskansa sig oinskränkt makt i Tyskland mellan 1933 och 1945. Nu försöker Vladimir Putin göra samma sak. Om han inte kommer att lyckas hotar han med kärnvapen och ett tredje världskrig. 

Vad Putin inte vill berätta är att Ukraina i själva verket är en av Europas mest toleranta och minst antisemitiska länder. I Ukrainas val 2019 fick de tre ultranationalistiska partierna som ställde upp i valet mindra än 2 procent av rösterna. Vad kriget i Ukraina visar är att det finns ett stort skifte för Europas säkerhetspolitik.

Vladimir Putin har visat sig fullständigt ointresserad av att det samlade Europa försöker försvara sig mot Putins aggressioner mot Ukraina. Amerika och EU gör sitt bästa för att transportera vapen så att Ukraina förmår försvara sig mot den ryska agressionen. Putin låter sig inte påverkas av Ukrainas alliansfrihet som inte kan skydda landet mot det massiva angrepp som Ryssland visar mot sitt närmaste grannland.

I Sverige verkar det som socialdemokraternas partiledning redan nu har bestämt sig för att Sverige skall ansluta sig till Nato - samtidigt som Finland - även om ingenting fortfarande är bestämt. Min uppfattning är att Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson mål är att Sverige går med i Nato senast i juni i år. Eventuellt tidigare, r edan när Finland bestämt sig för att gå med i Nato. 

Både Amerika och den Europeiska unionen (EU) har visat att de vill backa upp Ukraina med stridsvapen så att Ukraina förmår försvara sig. Ukrainas president Volodymyr Zelenkyj har varnat för att striderna i öst är det som kan avgöra hela kriget. Lyckas ryssarna överta Donbass kommer ryssarna att hota hela Europa. Ukrainas soldater försvarar således inte enbart Ukraina utan hela Europa, har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kunnat konstatera. Det innebär först och främst att både västvärlden och USA måste förse Ukraina med nya vapen så att de kan försvara sig. 

Enligt Human Rights Watch har redan allvarliga krigsbrott begåtts av den ryska armén på flera platser i Ukraina. I Tjernihiv, Charkiv och i det större Kievområdet rapporterar organisationen om hot, plundringar och summariska avrättningar. Även flera våldtäkter ska ha skett. Mycket tyder på att flera civila blivit torterade innan de mördades. 

Kriget i Ukraina kan bygga upp en ny järnridå mellan öst och väst om ingenting sker för att ställa Vladimir Putin och hans hejdukar till svars för de allvarliga krigsbrott som redan har skett. Kriget mot Ukraina har redan visat att det inte bara är Ryssland och Kina som är beroende av väst. Vi ser ett helt annat förhållande än under det kalla kriget, inte minst på grund av att Kina, Ryssland och omvärlden har blivit sammanflätade på ett helt annat sätt än tidigare. 

Putins långa och brutala väg för att försöka återupprätta det fallna ryska imperiet ser ut att misslyckas. Rysslands försök att försöka välja bort demokratin och föra landet tillbaka till det aggressiva och paranoida imperium som Stalin försökte genomföra ser ut att misslyckas. Deras beslut att välja våld framför rätt hoppas jag kan stävjas. USA var ju det som räddade Europa mot Hitlers välde och återförde demokratin till Europa. Nu hoppas jag det kan ske ännu en gång. Vad kriget mot Ukraina handlar om är vilket styrelseskick som skall segra denna gång. Vill vi ha demokrati måste diktaturen försvinna. 

Ett första steg i denna riktning är att Ryssland nu är ute ur FN:s människorättsråd för mänskliga rättigheter som FN:s generalförsamling röste för torsdagen den 7 april 2022. Inför omröstningen sade Ukraina FN-ambassadör Serhij Kyslytsia att Ryssland begått fruktansvärda kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Ukraina. - Rysslands närvaro i människorådet är en fars, tillade USA:s FN-sändebud Linda Thomas-Greenfield i samband med beslutet. 

Ryssland är nu det andra landet att uteslutas av människorättsrådet, i sällskap med Libyen som 2011 uteslöts till följd av diktatorn Muammars hårda nedslagning av demonstranter. FN:s generalförsamling har redan röstat för att fördöma Ryssland vi två tillfällen under det orättfärdiga Ukrainakriget. 

Mats Lönnerblad 
Författare och skribent i finansrätt 

 

Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


  

Läs vidare: "System 3R-affären" - Ett verk av manschettbrottslingar

 

 


Tack besöket och välkommen åter!>
 Hemsida