[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]


Pöbeldomstolar
Av Mats Lönnerblad - Ledaren  - 22 april 2007

Är det pöbeln eller domstolen som skall fälla domen ? Det frågar Hjördis Flodström Nilsson som är socionom och författare i en välskriven artikel på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt den 21 april 2007. Artikeln är skriven apropå TV-journalisten Janne Josefssons svartmålande och förföljandet journalistik.

Janne Josefsson är inte ensam om att förtala och förfölja oskyldiga människor i olika mediala sammanhang och på bästa sändningstid i TV. Hur krisbankerna förtalade och förföljde sina kunder under den svenska bankkrisen 1987 – 1993, har jag berättat om i mina senaste fem böcker.

Jag har också redogjort för hur man i Sverige bär sig åt för att förtala och kränka sina politiska motståndare utan att straffas. Jag har berättat hur socialdemokraterna, i politiska syften använder sig av olika förtalsregister mot sina motståndare, hur bankerna för att vinna alla rättsliga processer mot sina egna kunder svartmålar sina kunder i olika register, som skyddas av polis och åklagare och där den förre rikspolischefen Sten Heckscher (s) är djupt inblandad.

I min bok Falskspel i affärer och politik (Bankrättsföreningen, 2006) har jag också redogjort för hur storbyggmästaren och entreprenören Lars Gullstedt med stor bild i Aftonbladet under en följd av år utpekades som den person som hade den största skatteskulden i Sverige, trots att han inte hade några skatteskulder alls.

Som det inte räckte med det, blev hans barn också anhållna, misstänkta för ekonomiska brott och tvingades delta i omfattande brottsutredningar. Själv tvingades Gullstedt att försvara sin heder i rätten under 6 år innan han blev helt frikänd. Då var det redan för sent för att stämma bankerna, som under tiden hade passat på att lägga beslag på all hans egendom, som de innan dess hunnit nedvärdera och lägga beslag på, till en bråkdel av det verkliga värdet.

I samma bok redogör jag också för hur professorn i civilrätt, Anders Agell i Uppsala givit ut en liten skrift, som heter Anatomin av en häxprocess (Jure, 2004) där han behandlar en av de mest omskrivna och långdragna rättsaffärerna i modern tid, som kallas ”styckmordsfallet” där två läkare, i massmedia etiketterade som ”allmänläkaren” och ”obducenten”, frikändes år 1988 från åtal för mord år 1984 på en prostituerad kvinna efter att först ha blivit förtalade i pressen.

I mina böcker har jag också berättat om den kände läkaren och politikern Alf Enerström, 77-åringen som sitter inspärrad på olagliga grunder. Bara för att han skall sluta med sina politiska aktiviteter. Han har varit tvångsmedicinerad med så kraftiga psykofarmaka att han nästan inte varit kontaktbar och fått hjärtfel med intagning på sjukhus

Benämningen på verksamheten vid Marieberg där han vistas kallas för rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning. En bättre benämning vore fysisk och psykisk tortyr med avsikt att döda. Efter massiv flygbladsutdelning och med hjälp av Sveriges mest kände psykiatriker, upphörde till slut tvångsmedicineringen. Länsrätten beslöt också sommaren 2006 att han skulle slippa ifrån tvångsintagningen och få komma till ett gruppboende i Arvika.

Bägge åtgärderna var förstås ett svårt bakslag, för den psykiatriska avdelningen där han vistades, som fortfarande inte vill släppa taget om den gamle omstridde läkaren.

Tillfället kom för fyra veckor sedan när Alf Enerström fick kraftig magvärk. Man skickade då efter en rysk psykdoktor, som inte gjord någonting alls för att åtgärda smärtan. Hon påstod i stället att det var psykosomatiskt. Smärtan fick pågå under 3 veckor utan några som helst åtgärder. Nu har man i stället börjat spruta ned honom igen med Cisordinol och tvingat tillbaka honom till Marieberg, där han tidigare vistades.

Vad som år efter år får pågår i Sverige är således inte några enstaka händelser, utan systematiska rättsövergrepp med hjälp av pöbeldomstolar, utan att någon kan beivra vad som sker eller straffa det skyldiga.

Hur illa det kan gå visar fallet Alf Enerström där Enerström, trots skickliga ombud som företräder hans intressen och domstolsbeslut i länsrätten, hjälp från några av Sveriges mest kända psykiatriker nu är tillbaka på ruta 1 och återbördad till förintelsekliniken i Marieberg, igen.

Medan Janne Josefsson ostraffat sprider socialpornografi, bankerna förtalar sina kunder, socialdemokraterna svartmålar sina politiska motståndare och myndigheterna tillåts spärra in oskyldiga människor, pågår en stor debatt hur vi skall komma till rätta med eländet.

Debattartikeln i Svenska Dagbladet Hjördis Flodström Nilsson är bara ett av inläggen hur vi kan tillåta att oskyldiga personer döms av pöbeldomstolar. Vem skall korsfästas, Jesus från Nasaret eller Barabas ? Frågan som ställdes redan för 2000 år sedan av Pontius Pilatus är fortfarande lika brännande aktuell.

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen
Ordförande i Sveriges Bankkunders Riksförbund

Informera en kollega:

Bankrättsföreningen


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida