[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]


Allt rött har blivit blått
Av Mats Lönnerblad - Ledaren - 21 sept. 2006

Valvinden vände. Sverige har bytt styre. Det har dragit en liberal vind genom Sverige. Den blå valvinden uppkom därför att Alliansen tog tag i väljarnas verklighet. Det gjorde aldrig socialisterna. Nu blir det Alliansstyre både i Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Sveriges riksdag.

Växlingen vid makten var nödvändig. Socialisterna har under dryga 70 år styrt landet nio tiondelar av tiden. Alliansen vann för att man hade ett tydligare regeringsalternativ och en liberalare politik, inriktad på jobb och delaktighet i stället för den organiserade utslagning av företagare och anställda, som förekom under den svenska bankkrisen 1987 – 1993.

Nu är det upp till bevis för Alliansen. Det är dags att visa vad man kan åstadkomma för att kompensera alla de entreprenörer och företagare för deras tidigare förluster under den svenska bankkrisen. Förutsättningarna för en borglig regering har aldrig varit bättre. Fredrik Reinfeldt är valets store vinnare. Moderaternas ledare och blivande statsminister Fredrik Reinfeldt har i tre år pressat den socialistiska regeringen med frågor om utanförskapet på den svenska arbetsmarknaden. Nu måste frågorna få ett svar.

De borgerliga gick också till val genom att göra jobben till sin viktigaste fråga. Deras chanser att bli återvalda 2010 är helt beroende på hur arbetsmarknaden utvecklas. Därför är det dags att snarast utreda varför den svenska arbetsmarkanden kollapsat. Det kan endast ske genom att verkställa den oberoende utredning vad som hände under bankkrisen, som riksdagen redan har beslutat om.

Läxan som både den före detta socialistiska regeringen och den nuvarande borgerliga måste lära sig, är att det inte är politikerna som skapar jobben. Det enda de kan göra är att skapa de rätta förutsättningarna. Vad som gäller är att återskapa den goda jordmånen för företagsamhet i landet. Jobben är det företagarna som skapar.

Därför är det viktigt att snarast möjligt kompensera de 60.000 skötsamma företagare som offrades under bankkrisen, bara för att de svenska konkursmässiga bankerna skulle överleva. Det hög tid att ge de drabbade företagarna ekonomisk ersättning, för vad den borgerliga regeringen ställde till med under det senaste regeringsinnehavet, under ledning av statsminister Carl Bildt och bankminister Bo Lundgren (1991 – 1994)

Resultatet efter vad som hände under krisen är förskräckande. Statsskulden steg med tusen miljarder. Politikerna tog 258 miljarder av pensionärernas pengar för att kunna betala ränta på statsskulden. Sverige har varit tvungen att höja skatterna med 200 miljarder bara under de senaste åren för att få ekonomin att gå ihop. Sverige har fått världens högsta skattetryck.

400.000 människor kastades ut i permanent arbetslöshet under bankkrisen. I dag är en miljon bidragsförsörjda eftersom man aldrig lyckats återskapa de många företag som försvann under krisen.

Fokus för Alliansens regeringsförklaring måste ligga på huvuduppgiften: jobben. Förutsättningen för en bra näringsvänlig politik är att man genast utreder varför företagen behandlades så illa under bankkrisen. Det är dags att åter sätta entreprenörskap och företagsamhet i centrum.

För att Alliansen skall kunna behålla det politiska initiativet måste man göra upp med sitt förflutna. Då krävs det mer än att låta politiken tala för sig själv. Alliansen har vunnit makten. För att klara jobben gäller det också att kunna erkänna vad man gjorde för fel förra gången man hade regeringsmakten och förde samma socialistiska politik som socialisterna själva.

Sverige måste på nytt börja bygga ett samhälle som bejakar och uppmuntrar, som lämnar plats för entreprenörer och företagare.

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen
Ordförande i Sveriges Bankkunders Riksförbund

Informera en kollega:

Bankrättsföreningen


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida