[Hemsida


En imponerande biografi om Selma
Sundsvalls tidning 2020-07-21 Av Mats Lönnerblad

Selma Lagerlöf (1858-1940) var en av Sveriges främsta författare, Nobelprisbelönad, älskad och berömd långt utanför landets gränser.

Recension I boken "Jag vill sätta världen i rörelse" skriver Anna-Karin Palm om hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande och redogör hon på ett berömvärt sätt för Lagerlöfs vänskaper och kvinnokamp, samt tidens frågor och sammanhang.

Selma Lagerlöfs dröm var att bli författare och leva ett självständigt liv. Äktenskap och barn var långt borta ur hennes livsplan. Men hon visste att hon måste ägna all sin tid åt skrivandet för att kunna försörja sig på det. Arvodena måste vara betydande och det skulle därför dröja länge innan hon vågade ta steget från lärare till författare.

"Gösta Berlings saga" (1891) är en kollektiv roman som sjunger individens lov, där hjälten och hans anhang av luggslitna kavaljerer ska vara centralfigurer men där kvinnogestalterna ofta stjäl scenen. Och vars register spänner över romantiska äventyrsskildringar, vardagsrealism, lyriska landskapsmålningar, burleska karnevalsupptåg och inre själsstrider. Den kom ut i Danmark året efter och där blev mottagandet överlag tydligare positivt än det varit i Sverige.

Åren efter Gösta Berlings saga försökte Selma Lagerlöf delvis anpassa sig till kritikernas råd att begränsa sin fantasi och vända sin förmåga mot omdiktning av legender och sagor i novellens kortare format. "Antikrists mirakler" (1897) var nästa betydande bok som fick mycket god, nästan översvallande kritik. Nu hyllades Selma Lagerlöf som en av de viktigaste författarna i den nya generationen. Några år senare utkom en av hennes vackraste kärleksromaner, "En herrgårdssägen". Tankarna kring kärlekens väsen och dess kraft som estetisk princip hade hon levt med länge.

Tillsammans med Sophie Elkan, sin närmaste vän och mentor, reste hon och besökte bland annat Palestina, "Jerusalem", tillägnad Elkan, blev omedelbart en stor framgång hos både kritiker och allmänhet. Den sålde 25 000 exemplar på några månader, ett enastående rekord i ny svensk litteratur. Även den andra delen med undertiteln "I det heliga landet" sålde bra både i Sverige och utomlands. Hennes rykte växte de kommande åren även utomlands.

Men Selma Lagerlöfs verkliga genombrott kom med en helt ny typ av läsebok för skolan. Idén kom då hon mindes en gammal historia om den vita tamgåsen hemma på Mårbacka som rymde för att följa en flock grågäss norrut. Nu kom hon på att föra in en pyssling, en pojke som red på gåsens rygg.

I november 1906 låg så äntligen första delen av "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige" på bokhandelsdiskarna. Under första halvåret 1907 trycktes fantastiska 100 000 exemplar till en succé utan like. Boken rönte stora framgångar även utomlands och revolutionerade synen på barnlitteratur världen över.

Hennes framgång som författare hade nu nått sin höjdpunkt. Hon fick råd att köpa tillbaka sitt barndomshem Mårbacka och renovera det. 1909 beslöt Svenska Akademien att ge henne årets nobelpris i litteratur. Motiveringen löd: "På grund av den ädla idealitet, den fantastiska rikedom och den framställningens själfullhet, som prägla hennes diktning." Hon var den första svensken som fick litteraturpriset, liksom den första kvinnan.

Anna-Karin Palm har tillägnat sin biografi till sin dotter Selma, vilket jag har stor förståelse för – vi har döpt våra två yngsta barn, Gabriel och Isabel, efter författare. Denna biografi över en av Sveriges största författare är genomfört med bravur. Anna-Karin Palm lyckas spegla både Lagerlöfs privata liv och författarliv på ett intresseväckande och imponerande sätt som gör att jag själv gärna vill läsa om flera av Selma Lagerlöfs böcker.

Mats Lönnerblad

Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009


Dags för sanningen - Dags för sunda värderingar - Nu får det vara nog!

 

Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida