[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort]

Penser fick Yggdrasil för 1 krona
Av: Jan Nylander - Dagens Nyheter - 25 april 1992

Erik Penser och Nordbanken har gjort upp.
   Den kände finansmannen släpper sitt krav på 3,8 miljarder kronor på banken. I utbyte får han köpa tillbaka sitt gamla skötebarn utvecklingsbolaget Yggdrasil för en krona.

Erik Penser har även hjälpt sina vänner Göran Adielsson och Lars Thulin. De drar tillbaka sina stämningar mot att de får 9 miljoner teckningsaktier i Nobel för teckningspris av Nordbanken. Jämfört med nu gällande börskurs innebär det en vinst på cirka 100 miljoner kronor.
   Hur mycket Erik Penser tjänar på att ta över Yggdrasil är oklart. En siffra på några hundra miljoner kronor kastades fram på presskonferensen, men ingen av de berörda parterna ville kommentera den uppgiften:
   - Yggdrasil var bokfört till en krona hos oss. Vi tror att bolaget i Erik Pensers händer kommer att kunna utveckla sig betydligt bättre än om vi hade behållit det, sa Nordbankens styrelseordförande Björn Wahlström.

Skakade hand
Han passade under fredagens presskonferens på att skaka hand med Erik Penser, ett flertal gånger för att visa att allt gammalt groll var över.
   Det var Wahlström som låg bakom den första uppgörelsen med Erik Penser i augusti förra året. Då tvingades finansmannen släppa kontrollen över Sveriges största kemikoncern Nobel Industrier på grund av miljardförlusterna i finansbolaget Gamlestaden.
   För Nordbanken innebär uppgörelsen att alla stämningar dras tillbaka mot banken.
  - Vi får nu arbetsro och kan blicka framåt, sa Björn Wahlström och pekade på de svåra ekonomiska problem banken har.

Svagt år
Förra året förlorade Nordbänken 5,8 miljarder kronor och även 1992 kommer att bli ett mycket svagt år, enligt Wahlströms bedömning.
   Att Wahlström och de övriga direktörerna i ledningen som samlats under presskonferensen var nöjda gick inte att ta miste på.
   Men vad tyckte Erik Penser? Varför har han nöjt sig med så lite när han stämt banken på 3,8 miljarder kronor?
   - Det är en rimlig lösning med tanke på vad som hänt, sa Erik Penser.

Mycket glad
Han sa sig också vara mycket glad över att få tillbaka Yggdrasil, ett utvecklingsbolag som i dag består av några mindre dotterbolag samt ett antal aktieposter.
   En av nyckelpersonerna på fredagens presskonferens var advokat Göran Ekdahl som fungerat som medlare under förhandlingarna.
   - Det började när Göran Ekdahl och en annan advokat kom förbi mig i Saltsjöbaden i en ful motorbåt, berättade Björn Wahlström.
  - Över en kopp kaffe pratade vi om situationen och jag sa att vi på Nordbanken var beredda, att lyssna på alla vettiga förslag.
   Sedan drog Göran Ekdahl i gång den intensiva förhandlingsrundan, där den längsta enskilda sittningen varade i nitton timmar. De sista bitarna föll på plats under fredagsmorgonen.

Jan Nylander

Dagens Nyheter