[Hemsida] [Skicka vykort]


Teknisk knockout i 2:a ronden
Av Mats Lönnerblad - Ledaren  - 21 april 2016

Entreprenören och innovatören Börje Ramsbro åkte på en "teknisk knockout" i 2:a ronden i Svea Hovrätt när han överklagade domen i Stockholms tingsrätt. Detta efter att inte ha fått gehör för vad värdet av hans företag var som han själv startat och drivit upp till en världsledande koncern.

Börje Ramsbro blev bland annat av med sitt företag till den statliga Stiftelsen Industrifonden som medverkade till att lägga beslag på en tredjedel hans företag System 3R - för bara en krona, som inte ens torde vara erlagd. Till saken hör att den statliga Stiftelsen Industrifondens enda uppgift är att främja företagsamheten i Sverige - det vare sig kan och får inte ske - genom att tillåta suspekta riskkapitalbolag och klippare att lägga beslag på annans egendom, genom att samarbeta med staten.

Referenten i målet, Mohamed Ali, får inte förväxlas med den berömde boxaren Mohammad Ali, som stavar med ett "a" i slutet på sitt förnamn, och var tidigare flerfaldigt världsmästare i tungvikt. Ali försvarade sin titel sammanlagt 19 gånger, och räknas allmänt som en av världens främsta boxare.

Vad "knockout" betyder i detta sammanhang är att Börje Ramsbro som startade företaget och ensam lyckades erövra världsmarknaden fälldes på "knockout" utan att Svea hovrätt läst igenom målet ordentligt och ens velat förstå vad målet handlade om.

Hade dom gjort detta hade hovrätten beviljat prövningstillstånd eftersom det verkliga värdet när de "företagspirater" som lade beslag på Ramsbros egendom sedan kunde sälja företaget vidare vidare för mer än 300 miljoner kronor.

Referenten, Mohammad Ali, torde ha blivit påverkad av krafter utanför ringside.

Det som upprör mig mest i detta mål är att en av de domare som deltog i beslutet är Dan Öwerström, i Svea Hovrätt som står nära Industrifondens ombud¨, Hans Bagner och Pontus Ewerlöf, på Maqs Law Firm Advokatbyrå. Öwerström var en toppfigur inom Maqs law firm en gång i tiden och verksam i byrån under mer än 10 år som delägare och ansvarig ledare. Bagner och Ewerlöf drev processen mot Ramsbro i Stockholms tingsrätt och lyckades vinna då domarna inte hade en aning hur man värderar ett globalt företag. Orden marknadsvärde och immateriella tillgångar torde ha varit främmande för denna tredomarsists,

Hur Öwerström lyckades bli domare i Svea hovrätt efter sin advokatkarriär är en gåta för mig, som han gärna själv får besvara. Det är således ett uppenbart jäv som Högsta domstolen nu får ta ställning till.

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen och
Ordförande i Sveriges Bankkunders Riksförbund


Mina böcker:

Från bankkris till börskris, 2003
Från folkhem till fattigstuga, 2004
Nollkoll, 2005
Härdsmälta, 2005
Falskspel i affärer och politik, 2006
Pengarna eller livet, 2007
Finansfrossa, 2008
Pyramidspel, 2009Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida