[Hemsida] [Brf-direkt] [Skicka vykort] [Tipsa ditt nätverk]


Överspelat pyramidspel
Av Mats Lönnerblad - Ledaren  - 28 mars 2009

Olagliga Pyramidspel kommer alltid att finnas, i olika former. Men frågan är när vi på nytt får se vad vi just har upplevt – som nog måste betraktas som världens största kända pyramidspel hittills – och vad som hänt efter det att miljardsvindlaren och den store finansmannen Bernard Madoff, avslöjades den 12 december 2008.

Det var Madoffs söner Andrew och Mark som jobbade på mäklaravdelningen i faderns firma som talat om för sin advokat att Madoff hade erkänt svindeln för dem. Advokaten kontaktade därefter genast myndigheterna.

Bernard Madoff blev därefter misstänkt för att iscensatt ett ofantligt pyramidspel, som riktade sig till rika amerikaner och andra investerare över hela den rika världen. Innan dess hade Madoff lyckats med bedriften att under en följd av år dupera hela sin omgivning, inklusive sin egen familj. Fram till den 11 december 2008 var han en av de mest respekterade namnen i New Yorks finansvärld.

Spaniens största bank Santander har förlorat motsvarande 25 miljarder kronor. Det är bankens investeringsfond Optimal som har gjort affärer med Madoff. Dessutom har banken investerat ytterligare 175 miljoner i Madoffs olika projekt. Den franska banken BNP Parisbas beräknas ha förlorat 3,7 miljarder i skandalen.

Den schweiziska storbanken Union Bancaire Privée som specialiserat sig på hedgefonder, riskerar att förlora cirka 8 miljarder kronor. Övriga schweiziska banker tros ha blivit av med bortåt 40 miljarder kronor. Den nordiska storbanken Nordea har förlorat cirka 500 miljoner kronor. Det är bara några exempel på några som förlorat på Madoffs pyramidspel.

Den 12 mars 2009 erkände Bernard Madoff äntligen vad han ställt till med. Han blåste sina kunder på cirka 565 miljarder. Han kan därför räkna med att få tillbringa resten av sitt liv i fängelse. Det som den 70-årige Bernard Madoff gjort räknas som ett av de största svindlerierna i USA:s historia. Svindeln som medförde att tusentals kunder blåstes på sammanlagt 65 miljarder dollar gick inte att stoppa.

Investerare som utlovats en stadig och god avkastning har belönats med pengar från nya kunder. Redovisningen har skett med falska dokument. Luftslottet punkterades först när den amerikanska bankkrisen slog till med full kraft.

När Bernard Madoff infann sin i domstolen i New York den 12 mars 2009 svarade han ”skyldig” på samtliga elva åtalspunktes som lästes upp. Rättssalen var fullpackad och offren – många av dem helt utblottade privatpersoner som förlorat hela sin förmögenhet – applåderade när domaren avslog Madoffs ombuds begäran om borgen, så att han kunde återvända till sin bostad. I stället blev det transport direkt till fängelset.

Nu har det också avslöjats att Madoffs Londonkontor har haft en mycket större betydelse i bedrägerierna än vad man tidigare trott. Enligt åklagarna har Madoff använt kontoret för omfattande penningtvätt. Det kan komma att leda till en rättsprocess även i London.

En annan Madoffsliknande finansskandal i London med starka svenska förgreningar, men i betydligt mindre format, har också avslöjats när räntehedgefonden Weavering gick i konkurs i mars 2009.Det visade sig att en stor del av tillgångarna gått upp i rök. Ekobrottsmyndigheten i England, The Serious Fraud Office har startat en utredning.

Precis som i fallet Madoff i USA har Weavering Capitals räntefond lockat med ”guld och gröna skogar”och en stabil avkastning på över 10 procent per år. Och precis som i fallet Madoff kom slutet för företaget när investerare ville lösa in sina andelar. Då räckte inte pengarna till längre.

Den 11 mars 2009 tvingades bolaget att meddela att pengarna inte räckte till. Hela korthuset rasade. Kraschen i Weavering Capital blir nu ett fall för både ekobrottsmyndigheten i Stockholm och London. I Sverige skall statsåklagare Staffan Granefeldt utreda om det ligger något brott bakom spararnas miljardförluster i bolaget.

Enligt en utredning av revisionsjätten Price Waterhouse Coopers, saknas över 5 miljarder kronor i Weaverfonden, Marco Fixed Income. Bland de svenska investerarna finns bland annat Stenasfären som satt in 100 miljoner kronor och Volvos pensionsstiftelse som satsat 47 miljoner kronor.

Vad dessa bägge exempel visar är vilken hybris hela finansbranschen drabbas av när det går bra på börsen och aktierna stiger. Felet som investerarna gör är att det tror att uppgången kommer att vara för evigt, när historien visar att varje högkonjunktur alltid slutar med en lågkonjunktur.

Mats Lönnerblad
Ordförande i Bankrättsföreningen
Ordförande i Sveriges Bankkunders Riksförbund

Mina böcker:
Från bankkris till börskris
Från folkhem till fattigstuga
Nollkoll
Härdsmälta
Falskspel i affärer och politik
Pengarna eller livet

Finansfrossa

Informera en kollega:

Bankrättsföreningen


Tack besöket och välkommen åter!
Hemsida