[Hemsida]


En kamp på liv och död          
2022-06-29 av Mats Lönnerblad 

Grissly är den åttonde delen, i författaren Mons Kallentoft Zackserie, som baseras löst på Herkules fjärde stordåd: Myten om det Erymantiska vildsvinet. Serien är en internationell fullträff, såld till flera länder och hyllade av såväl kritiker som läsare. 

Bokens titel: Grissly 
Författare: Mons Kallentoft 
Förlag: Forum förlag 

Mons Kallentoft böcker har översatts till 30 språk och sålts i närmare 5 miljoner exemplar. Han är född 1968, uppvuxen utanför Linköping och numera bosatt på Mallorca. Den åttonde delen i denna serie - Inledningen handlar om en känd influencer som hittas dumpad och mördad i en container, knivhuggen i bröstet och iförd Gucciträningsoverall. Liket har en exklusiv klocka på sig, och det är tydligt att det inte handlar om ett rån. Frågan om varför någon eller några vill mörda en influencer ?. Mördarens offer och motiv är vad boken handlar om.

Zack Herry, som är böckernas självutnämnda hjälte i denna serie, som hittills inte någon lyckats ta kål på, trots många försök i de böcker om honom som jag hittills läst, arbetar som polis vid Särskilda enheten för brottsmål. Han förstår att det första mordet bara är en början. Början på ett spel man inte vet vem som är marionett, och vem som har den egentliga makten. Boken handlar ytterlighet och gränslöshet liv. Som alltid tar Mons Kallentoft upp högaktuella ämnen, till mörk och högoktanig spänning. Den fråga författaren vill ha svar på är: 

Vem skall fånga det mordiska svinet ? 

Vem ska se bakom det sköna måleriet ? 

Vem ska rädda en ungmö från huggtänders död ? 

Vår hjälte, vår hjälte, vår hjälte. 

Hjälten i Zackserien är Zack Herry, som även kan uppbära denna titel i de tidigare sju böckerna, som författaren kopplar honom till dåtidens Herkules stordåd som han utförde och visar samma prov på övermänsklig förmåga - som Zack själv visar - i de tidigare sju böckerna i denna serie som jag både följ och läst. Herkulesmytens erymantiska vildsvin, är ännu ett monster om måste fångas in av Zack Herry. Men det är ingen antik myt som Mons Kallentoft skildrar. Lösningen är inte lika komplicerad. Det handlar om den digitala världen och hur influencer påverkar sin omgivning och våra liv. Vilka följder det kan få för var och en av oss. En tillvaro som speglar att mycket är fejk, och oskyldiga människor dör. 

Det finns ingen ro för unga människor som låter sig påverkas av influencers som utnyttjar människor år en fullkomlig hänsynslös profitdriven narcissism, enligt mördaren. Som i sin tur är styrda av att få in reklamintäkter och styrda av algoritmer framtagna av planetes smartaste i syfte att tjäna pengar. Konsekvenserna är uppenbara för de som drabbas av influencers som sprider sjuka ideal, anser han, som som profiterar på unga människors osäkerhet. 

Mördaren vill visa vilken sjuk värld vi lever i och slå tillbaka visa Hur narcissim tar död på människorna själar och hur den och hur den tar död på den mänskliga gemenskapen, i stället för att förstärka den. Zack vill hitta mördaren eftersom han anser att ingen förtjänar att dö bara för att man verkar som influencer och känner både sig själv hotad av mördaren som går ut offentligt och berättar vilka planer han har - som han också sätter i verket och genomför genom att mörda flera, utan att någon lyckas fånga honom. Zack anar att flera influencers och kändisar kan råka illa ut om de inte lyckas fånga mördaren, eller mördarna, som begår bestialiska brott utan att bli fast. 

Det uppstår en kamp på liv och död. Zack själv och hans närmaste riskerar att drabbas. En känd Istagramprofils kropp, dumpad i en container, är bara början. Zack ser framför sig ett rasande odjur, på jakt efter flera offer. Mördaren själv överväger att döda en politiker som nästa offer. Han ser dem på Instagram, Youtube och Tiktok. Han har svårt att bestämma sig för vem som skall bli nästa offer. Men det blir ingen politiker, utan ytterligare en influencer, som drabbas. Offret vänder sig om och stirrar in i en balaklava och ett par svarta ögon som skriker ut sitt hat mot henne. Hon ramlar tittar upp på inkräktaren som är helt klädd i svart och har en blänkande yxa i ena handen och en en elchockspistol i den andra. "Nöff, nöff" säger mördaren och så börjar ännu en kamp på liv och död. 

Mördaren ser sig själv som Grissly. Han vill vara det mordiska svinet som dödar de , som han betraktar, som de större svinen. Alla undrar vem som skall bli nästa offer ? Grissly publicerar alla mord han begår och är aldrig rädd för att bli avslöjad. Sverige håller andan vem som skall bli nästa offer ? Vad har de för gemensamma nämnare ? Vilka var de, förutom att de var influencers ? Hittills två mordoffer, och en politiker med allt att förlora om uppgifterna om honom skulle bli offentliga. 

Kommer någon att "fånga det mordiska svinet" ? Samarbetar mördaren med någon ? är någon av de många frågor som måste besvaras. Själv tycker jag att Mons Kallentoft lyckas hålla spänningen vid liv i hela boken, ända fram till sista kapitlet. Grissly är både spännande och underhållande. Även om handlingarna i hela serien som jag hittills läst, i mina egna recensionsögon, är i grymmaste laget. Skulle någon av böckerna visas som film på Netflix eller någon annan streamingkanal - blir beteckningen nog 16 + ,- medan de böcker jag hittills läst i samma serie, också borde vara avsedda för en mer vuxen publik.

Mats Lönnerblad


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Besöksräknare:


Hemsida