[Hemsida]


Poeten Amanda Gorman tar världen med storm            2022-05-25 av Mats Lönnerblad 

Det skedde sedan hon läste sin dikt The Hill We Climb, (Berget vi bestiger) översatt av Polaris förlag på svenska, som hon läste upp president Bidens installation i januari 2021. En diktbok, jag tidigare recenserat i Sundsvalls tidning. Tillsammans med den hyllade illustratören Loren Long har hon sedan dess även skapat en bilderbok, en barnens hyllning till förändring som finns översatt till svenska. Min förändring sjunger , Bonnier Carlsens förlag. Man kan höra att den är på väg, ett tydligt surr av drömmar och hopp i en framtida värld där vi accepterar varandra med alla våra olikheter. Där det finns mod, tolerans och förlåtelse. En planet där människor bygger broar, inte murar, mellan varandra!

Amanda Gorman är född 1998 i Los Angeles, USA, och är poet och aktivist. Hon fokuserar på teman som förtryck, feminism, mångfald och social rättvisa. Hon är den yngsta poet som någonsin talat på en presidentinstallation i USA.

Mr President and Dr Biden,
Madam Vice President and Mr Emhoff,
Americans, and the World:

When day comes, we ask ourselves:
Where can we find light

Så inleds Amanda Gormans poem The Hill We Climb som hon läste den 20 januari på trappan till Kapitolium i Washington. Hon blev den sjätte poeten som gav en poesiuppläsning vid en presidentinstallation. Hon intog scenen efter USA:s 46:e president, Joe Biden, och fängslade nationen och fick hoppet att vakna bland tittare runtom i världen. Dikten i sin helhet, tolkad till svenska av artisten, programledaren och författaren Jason Diakité. Gorman har berättat för att hon stegvis börjat göra research och komposition för dikten, men att hon först i samband med Stormningen av kongressen i Washington fått inspiration att färdigställa dikten..

Amanda Gorman är nu en av de populäraste poeterna i USA:s historia som även har framträtt vid en presidentinstallation. Gorman är en förkämpe för klimatfrågan, antirasism och jämställdhet. Hon har en examen från Harvard University och bor nu i Los Angeles. Hennes första barnbok Min förändring sjunger, Bonnier Carlsen är hennes första barnbok som gavs ut i september 2021, på en mängd språk, inklusive på svenska. 

Hon växte upp med sina syskon uppfostrade av sin ensamstående mor som själv var engelsklärare och uppmuntrade hennes tidiga försök till skrivande. Gorman berättar även att hon efter att i åttonde klass ha läst Tony Morrisons De blåaste ögonen inspirerats av de "fyrdimensionella personporträtten" och dessutom insett att alla de litterära karaktärer hon ditintills kommit i kontakt med varit vita.

Efter det bestämde hon sig för att för att satsa fullt ut på skrivandet och komma ihåg att låta marginaliserade människor och grupper få utrymme i hennes arbete Utöver Toni Morrison har hon uppgivit Lin - Manuel Miranda som en av sina stora inspirationskällor. Gorman har även beskrivit hur talfelet hon drogs med som barn kan ha bidragit till att hon fann sin röst genom skrivandet, och hur hon i tonåren övat uttal med hjälp av låttexterna från Hamilton. Det mantra som Gorman brukar använda för att stärka sig inför sina framträdanden är även det inspirerat av Miranda.

Call Us What We Carry 2021 (Budskapet vi lär), är Gormans senaste poesibok som är helt annorlunda - allt vad jag tidigare har läst - det kanske är förklaringen varför den boken fortfarande inte är översatt till svenska. Boken är ju annorlunda i både typografi och sin form. Jag tycker om att höra henne läsa sina egna dikter eftersom både hennes poesi och uppläsning är magiskt underhållande, och då mycket lättare att ta till sig. Både hur när hon i diktens form beskriver hur Covid 19 har förändrat USA, hur hon vill se hur framtidens värld borde gestaltas. Gormans poesi full av känslor som handlar om både döden, sorg och rasism. Hennes uttryckssätt är fantasifullt och vackert, även när hon speglar svåra ämnen. ¨ 

Min egen uppfattning är att Amanda Gorman med råge uppfyller skapandet av poesins olika villkor. Genom att radikalt förnya poesins språk och typografi (i hennes senaste diktsamling) . Aldrig har det funnits någon som på samma sätt och visa upp poesins betydelse och påverkan i våra dagar, som hon visade, redan när hon läste upp: The Hill we Climb i samband med president Joe Bidens installation som ny president. 

När Amanda läser upp sin poesi - använder hon sina ord som mantra - för att gestalta, vilka svåra tillfällen i livet, vi måste lära oss av, både för att själva överleva och orka blicka framåt även i de svåraste av tider. Hon tänker på vem hon är, vilka hennes föregångare varit och hur hon själv vill att framtiden skall gestalta sig i den värld som vi alla delar. Hennes poesi lever sitt eget liv och berikar alla som vill lyssna och läsa vad hon skriver. 

Mats Lönnerblad 

 


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Besöksräknare:


Hemsida