[Hemsida]


"Krigets första offer är sanningen"           
2022-04-11 av Mats Lönnerblad 

Citatet ovan, är en passande rubrik - inleder Grethe Bøes spännande bokdebut - Nödrop, Modernista förlag i översättning av Cajsa Mitchell. Grethe är norsk författare som är uppvuxen i Kritiansund. Nödrop är hennes redan välförkänt hyllade debutroman i Norge.

Citatet är hämtat från den grekiska dramatikern Aischylos, född 525 före Kristus. I sina dramer och tragedier skildrar Aischylos gudar som upphöjda och moraliskt vägledande, i försök att inpränta en gudfruktig levnadslära hos sin publik, som vi alla borde ta hänsyn till i våra dagar - det som maktfullkomliga diktatorer och erövrare aldrig vill höras talan om.

Nödrop handlar inte om den situation som världen befinner sig i idag. Ett pågående krig som utspelar sig i Rysslands krig mot Ukraina, utan om en annan händelse vad som skulle kunna orsaka ett tredje världskrig. De som känner till den rätta bakgrunden försöker undvika ett krig medan angriparna använder sig av alla medel för att kunna rättfärdiga detta krig.  

I stället för skildra det pågående orättfärdiga kriget i Ukraina - där Ryssland först, utan några större svårigheter lägger beslag på hela Krim - nu också försöker erövra resten av Ukraina - som ingen ännu vet hur det kommer att sluta - skildrar hon insiktsfullt vad som skulle kunna utspela sig om det uppkommer ett krig mellan Ryssland och Natolandet Norge och vilka konsekvenser detta kan få för resten av världen.

Som debuterande författare till denna spänningsroman blandar Cajsa flitigt fiktion med fakta vad som skulle kunna hända om Norge och Ryssland skulle befinna sig mitt i ett världskrig, och hur de ansvariga angriparna - vänder och vrider på sanningen - för att deras sanning skall vara allenarådande och kriget bli ett faktum. 

Nödrop handlar om när relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt planerar Nato att genomföra sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-16 plan med Natopiloterna Ylva Nordahl och majoren, piloten John Evans som är Ylvas mentor hamnar i konfrontation, med ett ryskt jaktplan och blir nedskjutet sedan det ryska planet, sedan Ylva och John blir beordrade att eskortera en av Natos helikoptrar tillbaka till den ryska basen. 

Incidenten utlöser en storpolitisk kris, där både Ryssland och Nato tolkar händelsen som ett angrepp på Ryssland och Nato som ett angrepp mot Norge. Det enda som kan förhindra en fullskalig konflikt är att Ylva och John lyckas ta sig tillbaka till Norge, sedan deras plan störtat på rysk mark, för att avslöja vad som verkligen hände.

Det blir en kamp mot tiden där både Rysslands president, Natos generalsekreterare och militärindustrin vässar knivarna. Jagad över den ogästvänliga arktiska tundran inser Ylva att var sig medpiloten John Evans eller de andra människor hon förlitas sig på är vad de utgett sig för att vara. Eftersom de överlevt kraschen genom att utlösa sina fallskärmar i tid måste de snarast bege sig tillbaka till Norge för att avslöja sanningen vad som hände. Den stora frågan är ju hur ett krig börjar och själva anledningen, till de som bejakar kriget måste avslöjas. Tänk bara vem som står bakom varje angrepp och varför. "Tänk bara på invasionen av Krim", skriver Grethe, apropå hotelserna mot Rysslands hot mot Nato och Norge.

I kriget mot Ukraina är min egen reflektion ju att Nato borde ha reagerat redan då Ryssland angrep Krim och inte i efterhand, som aldrig skedde när Hitler inledde förföljelserna av judarna och oliktänkarna i Tyskland invaderade både Polen och Österrike, i början - under andra världskriget - utan att världen reagerade överhuvudtaget. Genom att tveka som omvärlden, då gjorde gav de ju Hitler övertaget redan från början vilket även skedde när Ryssland erövrade Krim 2014.

Det är ju segerherren som skriver historien, men i vår egen tid är det också den som skriver historien som är segrare. I både första och andra världskriget fanns det ju ingen segrare. Om det blir ett tredje världskrig finns det ju ingen segrare eftersom alla involverade blir lidande på olika sätt. Det är temat i Grethe Bøes bok, där hon beskriver hur man undviker ett krig, genom att avslöja vad som pågått och vem som bär skulden, även om inte hela sanningen kommer fram. 

Bakgrunden till den som vill ha krig, tecknar hon insiktsfullt och överensstämmer väl med den pågående kriget i Ukraina - som hittills ingen lyckats stoppa - trots att alla vet att vad som nu sker i Ukraina är en monstruös tragedi som vi alla som känner till bakgrunden upplever som en skräckfilm, fast det som sker är på riktigt, med massavrättningar av oskyldiga civila, både vuxna och barn. Bombningar av sjukhus och äldreboenden., sanktionerade av ryska befälhavare, som inte skyr några medel, för att vinna kriget och erövra Ukraina. 

Grethe Bøes bok ser jag därför som en väckarklocka att reagera - ställa de ansvariga till svars - som med alla medel, genom krig och förstörelse genomför övergrepp på demokratiska länder och dess oskyldiga invånare tillåts begå krigsbrott utan att straffas där hittills både FN och Nato misslyckas med att upprätthålla freden och ställa de ansvariga till svars för vad de stället till med och de stora skador de åstadkommer. 

Mats Lönnerblad

 


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Besöksräknare:


Hemsida