[Hemsida]


Träna själv! 
2021-11-26 av Mats Lönnerblad 

Du blir utan ansträngning starkare än du tror. Och du blir mindre beroende av andras hjälp. Om du tänker efter, kommer du snart underfund med att förmågan att gå och förmågan att gripa med händerna och gymnastisera - efter din egen förmåga och takt - skapar en mycket drägligare tillvaro. 

Muskler behöver ständig övning för att fungera, annars förtvinar de. Lederna stelnar. Det är om effektiva och enklar rörelser, som jag ser i Sofia Åhmans bok: Träna hemma med Sofia av Sofia Åhman med Marit Andersson, Norstedts förlag som denna recension handlar om. Jag skrev en broschyr om rörelser för äldre, när jag själv var ung redan 1973, för min far Lars Lönnerblad som under många år verkade som Medicine doktor och överläkare på Röntgenavdelningen i Västervik.

Eftersom jag på den tiden arbetade som copywriter - bad han mig att skriva en broschyr för de som redan då var sjuka som sitter i sina hem, på äldreboenden och sjukhem, men som skulle kunna vara betydligt bättre ställda med hjälp av de enkla övningar som min far föreslog, som jag redan skrivit om, som nu Sofia och Marit utvecklat vidare på ett föredömligt sätt. Många är fortfarande upprörda över alla pensionärer som bara sitter stilla utan att göra någonting för att hålla sig själva i form. 

Bokens titel: Träna hemma med Sofia 
Författare Sofia Åhman med Marit Andersson 
Norstedts förlag 

Det har visat sig, att allt fler människor i vårt land har svårigheter att gå och röra sig fritt i olika undersökningar. Man ser ständigt - både i verkligheten och i TV-rutan - hur alla dessa äldre människor har svårt att röra sig (och även yngre, som lider reumatiskt). En person som inte kan röra sig fritt är ju i mycket högre beroende av andras hjälp.

Sådana övningar som min far redan på 70-talet och Sofia och Marit nu föreslår behöver ju inte förorsaka några nämnvärda kostnader. Envar kan hålla på med träningen gratis som ett tidsfördriv framför TV-n där Sofia Åhmans program för närvarande går i repris och jag själv varje dag tränar framför TV 1 klockan 9.10 varje morgon. Jag har även skaffat boken där samma anvisningar finns att följa. 

En viss grad av uthållighet och tålamod måste man ha. Men när man märker, hur lederna och musklerna blir smidigare och starkare och hur cirkulationen förbättras, behövs inga påminnelser om man dessutom tar en promenad varje dag. 

En mycket vanlig orsak till gångsvårigheter är svaghet i knäledernas sträckmuskulatur. Dess muskler förtvinar relativt snabbt, om de inte övas. Böjmusklerna på knänas baksida tar då överhand och det blir svårare att räta på benen. Samtidigt med att benen blir krokigare och svagare får personen i fråga större svårigheter att gå. 

Om man inte rör på sig vågar sig vare sig hon eller han att gå utomhus, vilket är till nackdel på många sätt. Genom att man inte kan promenera "i friska luften" blir sömnen ofta sämre. Man kan inte så lätt komma i kontakt med vänner och bekanta som förut, och man kan bli ganska isolerad. 

En viss obestämd oro kommer till, som kan nödvändiggöra intagande av lugnande medel. Man kan säga, att ett normalt fungerande muskulatur är av positivt värde för hela organismen: hjärtat och cirkulationsförmåga för övrigt, lungorna. matsmältningen fungerar bättre. 

Vi vet ju - att såväl sockersjuka som personer med anlag för sockersjuka (vilket är förvånansvärt vanligt) har synnerligen stor nytt ur hälsosynpunkt att öva muskulaturen. Muskelarbete gynnar nämligen i hög grad sockeromsättning liks det motverkar en ur många synpunkter skadlig övervikt. Om en arm eller ben av någon anledning inte kan vara i rörelse som vanligt , till exempel efter barnförlamning, minskar kalkhalten i skellettdelarna och dessa blir ganska lätt säte för benbrott. 

Vid svaghet inom de nedre extremiteternas muskulatur löper man trots all försiktighet stor risk att falla omkull. Man har inte längre något starkt ben att "sätta fram", utan man faller praktiskt taget handlöst med allt vad detta kan föra med sig. En allvarlig komplikation är till exempel brott på lårbenshalsen. 

Urkalkning inom kotorna i ryggraden för ofta med sig svåra och envisa smärtor. Redan klagas det över att samhället resurser inte är tillräckliga. Om människor över i sina hem som både min far föreslog och jag skrev om i en broschyr redan 1973 och som Sofia och Marit i dag föreslår så skulle svenska folket piggna till och kunna bo längre i sina hem i stället för att behöva flytta till äldreboenden. 

Både min far och Sofia och Marit har inspirerat mig att bli starkare och mer rörlig. Tidigare tränade jag på gym, men slutade när Covid 19 2019 drabbade Sverige med full kraft. Sofia har rätt i att vi alla kan bli både starkare och mer rörliga, oavsett ålder. Min råd är därför att låta välkända Sofia Åhman guida dig till härlig träning genom att följa hennes anvisningar i Sofias TV-program som nu går i repris eller efter att följa hennes anvisningar i Sofias och Marits bok.

Mats Lönnerblad 

 


Bankrättsföreningen

Tack besöket och välkommen åter!
Besöksräknare:


Hemsida